تغذیه با شیر مادر یکی از طبیعی ترین چیزها در جهان است، اما حتی تسلط بر آن نیاز به تمرین دارد. یادگیری راحت در آغوش گرفتن و حمایت از نوزاد نیاز به هماهنگی و صبر دارد و یافتن موقعیت شیردهی که برای شما و کودکتان بهترین کار را انجام می دهد ارزش تلاش را دارد، زیرا شما و کودکتان ساعت های زیادی را هر روز برای انجام آن صرف خواهید کرد و باید این کار را انجام دهید. راحت در این مقاله با برخی از وضعیت های صحیح شیردهی برای مادر و نوزاد و همچنین نکاتی برای شیردهی راحت و آرام آشنا می شوید.
اگر به تازگی مادر شده اید و با شیردهی نوزاد خود مشکل دارید شما میتوانید به صورت آنلاین و حضوری از بهترین مرکز شیردهی قم و خانم دکترحوری سادات متفکریان برای آموزش اصولی و صحیح شیردهی خانم دکترحوری سادات متفکریان نوبت بگیرید.
موقعیت گهواره
برای این وضعیت سنتی شیردهی، باید سر کودک خود را در ناحیه آرنج خود نگه دارید. بهتر است روی تختی بنشینید و جایی برای تکیه دادن به پشت و پاهایتان دراز کنید یا روی صندلی با دستههای راحت بنشینید و پاهایتان را روی چهارپایه، میز عسلی یا زیرپایی قرار دهید تا مجبور نباشید روی کودک خم شوید.
کودک خود را روی پاهای خود قرار دهید یا روی بالش شیردهی روی پاهای خود قرار دهید، به طوری که او به پهلو دراز بکشد و صورت، شکم و زانوهایش مستقیماً رو به شما باشد. دست کودکتان را که پایین یا کنار بدنتان است، زیر دست خود قرار دهید. اگر از سینه راست شیر می دهید، سر کودک را در کف دست راست خود بگیرید. ساعد خود را پشت کودک خود قرار دهید و از گردن، ستون فقرات و باسن او حمایت کنید. زانوهای او را روی بدن خود، همسطح یا کمی زیر سینه هایش نگه دارید. در نهایت، کودک شما باید صاف یا کمی خمیده دراز بکشد.
وضعیت گهواره اغلب برای نوزادان ترم بهتر است، یعنی نوزادانی که پس از 9 ماه کامل زایمان طبیعی به دنیا می آیند. برای زنانی که سزارین شده اند، این وضعیت شیردهی می تواند فشار زیادی بر شکم و جای زخم سزارین وارد کند. همچنین می تواند چسبیدن به نوک پستان را برای کودک شما سخت تر کند، بنابراین ممکن است بخواهید از این وضعیت در حدود یک ماهگی استفاده کنید، زمانی که عضلات گردن کودک شما قوی تر هستند.
موقعیت گهواره متقاطع
این حالت که به عنوان حالت گهواره متقاطع نیز شناخته می شود، با حالت گهواره متفاوت است، زیرا سر کودک خود را در قوز بازوی خود نگه ندارید. در واقع نقش دستان شما برعکس است. اگر از سینه راست شیر می دهید، از دست و ساعد چپ خود برای نگه داشتن نوزاد خود استفاده کنید.
کودک خود را طوری قرار دهید که سینه و شکم او به سمت شما باشد. سپس انگشت خود را پشت سر و زیر گوش او قرار دهید، دهان او را به سمت سینه خود هدایت کنید. دست راست شما هم زیر بدنش است. این وضعیت می تواند برای نوزادان کوچکی که در چسبیدن به نوک پستان شما مشکل دارند خوب باشد.
زیر بغل قرار بدهید
در این حالت کودک خود را در همان سمتی که شیر می دهید زیر بازوی خود قرار می دهید. برای انجام این کار، ابتدا کودک خود را به پهلو و زیر بغل خود قرار دهید. صورت او باید رو به شما باشد، بینی او در سطح نوک پستان شما و پاهایش رو به پشت شما باشد. دست خود را روی بالشی روی پاها یا فقط در کنار بدن خود قرار دهید و با دست شانه ها، گردن و سر کودک را نگه دارید. با دست دیگر، سینه خود را به شکل C بگیرید و کودک را به سمت سینه خود هدایت کنید، ترجیحاً ابتدا چانه او را به سمت سینه خود بیاورید. مراقب باشید کودک خود را آنقدر به سینه خود فشار ندهید که مقاومت کند و سرش را به عقب خم کند. از ساعد خود برای حمایت از قسمت بالای کمر او استفاده کنید.
اگر سزارین شدهاید، میتوانید از این وضعیت برای جلوگیری از فشار دادن نوزاد به شکمتان استفاده کنید. بعلاوه، اگر کودک شما هنوز کوچک است یا به سختی در چفت کردن آن مشکل دارد، این موقعیت به شما امکان می دهد سر او را به سمت نوک پستان خود هدایت کنید. این وضعیت شیردهی برای خانم هایی که سینه های بزرگ یا نوک سینه های صاف یا معکوس دارند و برای مادران دوقلو نیز مناسب است. یک بالش شیردهی را زیر سر هر دو نوزاد که زیر بغل شما هستند قرار دهید تا بتوانند شروع به مکیدن سینه شما کنند و آنها را با دستان خود بالای کمر و نزدیک به گردن نگه دارید.
دراز کشیدن به پهلو یا پهلو
برای شیر دادن در حالی که در رختخواب به پهلو دراز کشیده اید، از همسرتان یا شخص دیگری بخواهید چند بالش برای حمایت پشت شما بگذارد. همچنین می توانید یک بالش زیر سر و شانه های خود و یکی بین زانوهای خمیده خود قرار دهید. هدف از بالش ها این است که باسن و کمر شما را در یک خط صاف نگه دارند. کودک خود را به سمت خود بکشید تا بدن او مستقیماً رو به شما باشد. سر او را در قوز بازوی خود قرار دهید یا سر او را روی بازوی خود نگه دارید و دست خود را زیر سر خود قرار دهید تا او شما را اذیت نکند. به عبارت دیگر سر آن را در قوز بازو و روی ساعد خود قرار دهید یا آن را با بازو نگه دارید و در حالت دوم ساعد را زیر سر خود نگه دارید تا اذیتتان نکند. توجه داشته باشید که هنگام شیر دادن در حالت خوابیده باید سر نوزاد کمی بالاتر از بدن او باشد.
اگر کودک شما باید بالاتر و نزدیکتر به سینه شما باشد، یک بالش کوچک یا پتوی تا شده را زیر سر او قرار دهید. کودک شما نباید برای رسیدن به نوک پستان شما مشکلی داشته باشد و شما نباید روی او خم شوید. ممکن است لازم باشد سینهاش را با قرار دادن انگشتان زیر آن بلند کنید تا راحتتر به نوک پستان شما برسد. اگر در دوران نقاهت بعد از سزارین یا زایمان سخت هستید، اگر در حالت نشستن ناراحت هستید، یا اگر شب ها یا در روز در رختخواب شیر می دهید، می توانید از این روش استفاده کنید.
موقعیت کوالا
برای تغذیه با شیر مادر در وضعیت کوالا، ابتدا کودک خود را به صورت عمودی روی ران خود قرار دهید، در حالی که پاهای او از دو طرف پای شما آویزان است، دست خود را روی پشت او قرار دهید و به آرامی شروع به شیر دادن کنید. شاید بهتر باشد این روش را برای زمانی که کودک شما کمی بزرگتر است و کنترل بیشتری روی سر خود دارد، رزرو کنید.
موقعیت بیولوژیکی
برای تغذیه با شیر مادر در حالت بیولوژیکی یا خوابیده، ابتدا یک مکان راحت را انتخاب کنید، سپس در حالت نیمه خوابیده در آنجا بنشینید و به پشت تکیه دهید. کودک را روی شکم یا شانه خود بخوابانید تا شکم او روی شکم شما و سر او به سمت سینه شما باشد. او احتمالاً خیلی راحت به تنهایی شروع به پرستاری خواهد کرد. همچنین به خاطر داشته باشید که برای حمایت، دست خود را پشت کودک قرار دهید.
وضعیت شیردهی بعد از سزارین
برای شیر دادن به نوزاد بعد از سزارین می توانید روش درازکش را امتحان کنید. برای این کار می توانید نوزاد خود را به صورت عمودی روی شانه خود در حالت نیمه خوابیده قرار دهید تا با زخم سزارین تماس پیدا نکند. سپس به همین ترتیب سر و دهان او را به سینه خود نزدیک کنید تا شیردهی شروع شود. بد نیست به دنبال تصاویر این روش در اینترنت بگردید و از پزشک کودک خود کمک بخواهید تا در اجرای این روش شیردهی دچار اشتباه نشوید.
اگر با روش های دیگر شیر دادن به کودک خود راحت هستید، می توانید از همین روش استفاده کنید. همانطور که زخم شما بهبود می یابد و کودک شما رشد می کند، در شیردهی مهارت بیشتری خواهید داشت و احتمالاً موقعیت شیردهی خود را تغییر خواهید داد.
نکاتی در مورد وضعیت شیردهی
نکاتی وجود دارد که می توانید برای کمک به شیردهی موفقیت آمیزتر، آنها را امتحان کرده و در عمل به کار ببرید. در اینجا به برخی از آنها اشاره می کنیم:
حمایت کنید: از یک صندلی راحت با تکیه گاه دست و بالش های فراوان استفاده کنید تا حمایت بیشتری برای کمر و بازوهای خود ایجاد کنید. اکثر مبل ها حمایت کافی برای بدن شما ندارند و برای شیر دادن بدون بالش مناسب نیستند. همچنین چند بالش زیر پای خود قرار دهید تا مجبور نباشید روی کودک خم شوید. یک چهارپایه، زیرپایی، میز قهوه یا چند ردیف کتاب این کار را انجام می دهد. قرار دادن یک بالش یا پتوی تا شده روی پای خود نیز می تواند به شما کمک کند از خم شدن روی کودک خود جلوگیری کنید.
سینه های خود را با دست خود نگه دارید: سینه های شما در دوران شیردهی بزرگتر و سنگین تر می شوند و بهتر است از دست آزاد خود برای حمایت از سینه های C شکل خود در دوران شیردهی استفاده کنید. یعنی چهار انگشت زیر سینه و شست روی سینه و بالای نوک پستان به طوری که چهار انگشت و شست موازی هم باشند و بین آنها یک C تشکیل دهند. همچنین می توانید سینه خود را به شکل V قرار دهید، به طوری که سینه خود را بین انگشت اشاره و انگشت میانی خود نگه دارید، به طوری که انگشت اشاره بالای نوک پستان و انگشت وسط در زیر باشد، بنابراین بین این دو یک V تشکیل می شود. باید انگشت خود را حداقل 5 سانتی متر بالای نوک پستان و هاله رنگی اطراف آن قرار دهید تا کودک انگشتان شما را به جای نوک پستان در دهان خود قرار ندهد.
از بدن کودک خود حمایت کنید: احساس راحتی و آرامش به شما کمک می کند تا با آرامش و درستی به کودک خود شیر بدهید. از بازو و دست خود، علاوه بر بالش یا پتوی تا شده، برای حمایت از سر، گردن، پشت و پایین کودک خود استفاده کنید و بدن کودک را در یک خط مستقیم نگه دارید. می توانید به آرامی بازوهای کودک خود را در کنار بدن او بگیرید تا شیردهی را آسان کنید.
وضعیت شیردهی خود را تغییر دهید: پوزیشن های مختلف شیردهی را امتحان کنید تا بهترین حالت را پیدا کنید. بسیاری از زنان دریافتند که بهترین راه برای جلوگیری از مسدود شدن مجاری شیر، تغییر مرتب وضعیت شیردهی است. از آنجایی که هر موقعیت شیردهی به قسمت متفاوتی از نوک سینه فشار وارد می کند، این می تواند به جلوگیری از درد نوک سینه نیز کمک کند. اگر با هر بار شیردهی، سینه را که از سینه راست شروع می کنید و سپس سینه چپ را به طور متناوب تغییر دهید، میزان شیر خود را افزایش خواهید داد.
با آرامش به کودک خود غذا دهید: چند نفس عمیق بکشید، چشمان خود را ببندید و به افکار آرام بخش فکر کنید. در حین شیردهی یک لیوان بزرگ آب سرد، شیر یا آبمیوه را برای نوشیدن در دسترس داشته باشید، زیرا هیدراته ماندن به تامین شیر شما کمک می کند و همیشه سعی کنید زمانی که در آرامش هستید به کودک خود شیر بدهید.
بدانید چه زمانی شیردهی را متوقف کنید: در حالت ایده آل، کودک شما زمانی که یک یا هر دو سینه را خالی کرده است، متوجه می شود که به اندازه کافی سیر شده است. اگر نیاز به تغییر وضعیت کودک دارید، سینه دیگر را در دهان او قرار دهید یا اگر به هر دلیلی نیاز به قطع شیردهی دارید، انگشت کوچک خود را به آرامی گوشه دهان او فرو کنید. صدای مکیدن خفیف از دهان او نشان می دهد که شیردهی را قطع کرده اید و می توانید بدون اینکه به نوک سینه فشار بیاورید یا آسیبی به آن وارد کنید، او را از سینه خارج کنید.
:: بازدید از این مطلب : 2
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0